החורף כבר כאן, וחוץ מהצדדים הטובים שהוא מביא איתו, בעונת זו עולים גם הסיכויים לשימוש באנטיביוטיקה. אם כבר נטלתם אותה,
סביר להניח שהרגשתם את תופעות הלוואי שלה. אז מדוע דווקא בזמן הטיפול האנטיביוטי אנחנו חשים כאבי בטן, שלשולים ובחילות
ואיך אפשר להימנע מתופעות הלוואי המציקות הללו?
כולנו כמעט לקחנו אנטיביוטיקה לפחות פעם אחת בחיינו. למעשה, בישראל נרשמים מיליוני מרשמים של אנטיביוטיקה מדי שנה.
הרבה לא יודעים אבל משמעות המילה "אנטיביוטיקה" היא "נגד החיים", והיא אכן האמצעי הטוב ביותר במלחמה מול חיידקים ומזהמים
שאינם וויראליים. אך מעבר ליתרונות שלה, לאנטיביוטיקה גם צדדים פחות נעימים. אחד מהם קשור בעובדה שהנטילה שלה גורמת
לתופעות לוואי שונות הכוללות בין היתר: כאבי בטן, שלשולים, בחילות, הקאות וזיהומים בנרתיק.
תופעות אלו מוכרות מאוד. מדי שנה מגיעים לחדרי המיון אנשים רבים המדווחים על תופעות לוואי הנובעות משימוש בתרופות, רבות מהן
קשורות באופן ספציפי לשימוש באנטיביוטיקה. ממחקרים שנעשו בארה"ב עולה שאחד מתוך חמישה מטופלים באנטיביוטיקה סובל מתופעות
הלוואי שלה. גם בישראל הנתונים לא משמחים ומראים שכ-20% מהמטופלים באנטיביוטיקה מדווחים על תופעות הלוואי שלה. לכן, נשאלת
השאלה למה הן נגרמות ואיך אפשר למנוע אותן?
המלחמה בין החיידקים הטובים לרעים
האנטיביוטיקה, משמידה והורסת את חייהם של חיידקים ומזהמים מחוללי מחלות ולכן יש לה חשיבות רבה. עם זאת, הבעיה היא שבדרך
להשגת המטרה הזו, תוקפת האנטיביוטיקה כל דבר שנקרה בדרכה ללא אבחנה. מלבד הפגיעה שלה בחיידקים רעים, היא פוגעת בקבוצה
נוספת של "חיידקים טובים" המצויים במערכת העיכול אשר תפקידם לעזור ולסייע בהגנה הכללית של הגוף ובהתמודדות עם זיהומים ומחלות.
ה"חיידקים טובים" הללו נקראים פרוביוטיקה וכתוצאה מהפגיעה בהם, נפגע איזון החיידקים באזור המעי מה שגורם בסופו של דבר לתופעות
הלוואי הלא נעימות של האנטיביוטיקה.
מה עושים?
ככל הנראה, את האנטיביוטיקה לא נפסיק לקחת, אך חשוב שתדעו שקיימת דרך למתן ואפילו למנוע את תופעות הלוואי שלה באמצעות החזרת
מאזן החיידקים הטובים לגוף. הדרך הטובה לעשות זאת היא להוסיף פרוביוטיקה לתזונה. לא בכדי פירוש המונח "פרוביוטיקה" ביוונית הוא
"למען החיים", ובזמן שהאנטיביוטיקה הורסת ופוגעת באוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים, הפרוביוטיקה מגנה ושומרת על איזון החיידקים
הטובים באופן רציף ובכך מסייעת לנטרל את נזקי האנטיביוטיקה ואת תופעות הלוואי הנלוות לה. לכן, נטילת פרוביוטיקה בזמן נטילת של
אנטיביוטיקה תסייע בהחזרת האיזון הדרוש לגוף כדי להחלים באופן מיטבי.
איך משלבים בין אנטיביוטיקה לפרוביוטיקה?
עד לא מזמן, את האנטיביוטיקה והפרוביוטיקה אסור היה ליטול במקביל והמלצת המומחים הייתה להפריד ולקחת את הפרוביוטיקה כשעתיים
אחרי נטילת התרופה. עם זאת, תחום הפרוביוטיקה המתפתח הביא לגילוי זנים פרוביוטיים חדשים וייחודים, דוגמת השמר s.boulardii,
העמידים לאנטיביוטיקה ולא נפגעים ממנה, מה שמאפשר טיפול מקביל בזמן הטיפול האנטיביוטי. הייחודיות של s.boulardii היא שהוא גם עוזר
מאוד להפחית את תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה ובדרך זו מאפשר להשלים את הטיפול התרופתי ביתר קלות. ממחקרים עולה כי הזן הייחודי
מוריד כאבי בטן, שלשולים ואי נוחות הנגרמים מהטיפול האנטיביוטי.
חשוב לדעת- המלצת המומחים היא להמשיך לקחת פרוביוטיקה גם בתום הטיפול האנטיביוטי על מנת להחזיר למעי את החיידקים הטובים ולשמור
על האיזון הטוב בגוף לאורך זמן. אם אתם מחליטים לצרוך פרוביוטיקה, חשוב שתכירו שהחיידקים הללו רגישים ונהרסים בקלות רבה, במיוחד במגע
עם אנטיביוטיקה ואפילו עם חום וחומציות, לכן הקפידו במהלך הטיפול האנטיביוטי על נטילה של שמרים פרוביוטייים כגון s.boulardii ומיד בתום
הטיפול הקפידו על נטילה של פרוביוטיקה בטכנולוגיה ייעודית המוודאת שסוג וכמות החיידקים שתקבלו לגופכם תישמר ולא תהרס.
חברת סופהרב, היצרנית המובילה בתחום תוספי התזונה בישראל, שמה לה לדגש לפתח את תחום הפרוביוטיקה, ויצרה יחד עם מומחים ועל פי מחקרים
מובילים ועדכניים, סדרת פרוביוטיקה ייעודית המספקת את המענה הטוב והאיכותי ביותר בתחום. היא גם היחידה שמציעה פרוביוטיקה המאפשרת לקיחה
בצמוד לאנטיביוטיקה!
בפעם הבאה שאתם נוטלים אנטיביוטיקה, תזכרו- לא רק אנטי, תכניסו קצת פרו(ביוטיקה).